Látnivalók

Eszperantó-forrás

A falutól kellemes gyalogút vezet a völgyben mezőn keresztül, pincesor mentén és egy nem túl megerőltető hegyi-erdei kaptatón keresztül az Eszperantó-forráshoz.

Hagyományaink

Az ősi szlovák hagyományok szinte eredeti szokásrendszerüket őrzik. Az oktatási intézmények nemzetiségi nyelvoktatása mellett az ősi szokások ápolására a 36 éve alakult asszonykórus.  

Kálmánfi Béla Művelődési Ház és Könyvtár
Kálmánfi Béla népdalgyújtő, zenekutató főiskolai tanár volt. Emléktáblája és bronz portréja ma a művelődési ház bejáratánál található.
Kálvária

A Kálvária-dombon három, 1772-ben állíttatott kereszt található, római kő talapzaton, a középsőn korpusszal. 

Kisboldogasszony szobor

Kisboldogasszony falfülkébe süllyesztett szobra, lábánál puttókkal, a Piliscsévi Általános Iskola épületének bejárata mellett /Sződy Szilárd szobrász (1878-1939) alkotása

Motocross Centrum Piliscsév

A piliscsévi Motocross Centrum izgalmas programokat kínál. Futóverseny, kutyás bemutató, endurocross verseny, autó tesztelés mind szerepel az események között.

Piliscsévi Játékpark

A Piliscsévi Játékparkból a hegyek szinte karnyújtásnyira vannak, a levegő tiszta, nincs autó forgalom, és az egyetlen "zajforrás" csak a gyerekek zsivaja.Csodálatos környezet, hatalmas gyerekszeretet, és folyamatos megújulás. Ez a Piliscsévi Játékpark.

Pincefalu

Közel háromszáz pince alkotta, sok utcás, település-szerű pincefalu, hagyományos, régies stílusú és korszerűbb, de a településrész-arculatába esztétikusan beleillő présházakkal és borospincékkel.

Római katolikus templom

Kisboldogasszony tiszteletére szentelt r.k. templom. Műemléki jellegű épület. A templom bejáratánál Ipoly Mihály, az első csévi születésű helyi plébános emléktáblája látható.)

Tájház

A szlovák lakosságot 1699-1711 között telepítette a török időkben elnéptelenedett faluba az esztergomi káptalan. A tárgyi emlékek a Falumúzeumban tekinthetők meg. 

Impresszum

Fotók: Juhász Sándor, Kara István, Kara Erika, Lekli Szabolcs, Légrádi-Horkics Angéla, Makovics János, Nemesi Lilla, Nyírő András, Nyírő Péter, Orlovits Gábor, Somorjai Ede ifj. Szivek Péter, Valovics László, valamint Radovics Istvánné és Valovics László archív fotói.

Szöveg: Nyírő András

Programozás: Agrárinformatikai Kft, Zsibrita György

Felelős kiadó: Virágzó Kesztölc Egyesület